نیازهای تغذیه ای سالمندان
غذا و تغذیه نقش اساسی در تأمین نیازهای بدن دارد و به طور قابل توجهی به کیفیت زندگی در همه دوران ها، به ویژه دوره سالمندی کمک می کند. با افزایش سن در افراد، نقش حیاتی تغذیه در بازتوانی و ارتقای کیفیت زندگی پررنگتر میشود. برخی به اشتباه فکر می کنند که نیازهای تغذیه ای سالمندان کم تر از افراد غیرسالمند است؛ در حالیکه درباره همه مواد مغذی چنین نیست. به عنوان مثال، میزان نیاز به پروتئین، کلسیم و ویتامین D در سالمندان بیشتر است. |
نیازهای تغذیه ای افراد سالمند برحسب اندازه بدن، میزان فعالیت، جنس و وجود یا عدم وجود بیماری، متفاوت است و در شرایطی مانند بروز برخی بیماری ها، عفونت ها، زخم ها و دوران نقاهت پس از بیماری، نیازهای تغذیه ای می تواند افزایش یابد. |
برخی حقایق مهم درباره سالمندی
در سالمندان بیماری های قلبی، سرطان، افزایش چربی خون و فشارخون بالا، بیش از سایر گروه های سنی دیده می شود و این بیماری ها با تغذیه درست و فعالیت بدنی کافی، تا حدود زیادی قابل پیشگیری هستند.تعداد قابل توجهی از سالمندان، اضافه وزن یا چاقی دارند و کاهش مقدار کمی از وزن آنان، می تواند تأثیرات مهمی در سلامت آن ها داشته باشد. سالمندانی که فعالیت بدنی کافی داشته باشند، قلب سالم تری دارند و بهتر می توانند وزن خود را کنترل کنند، ولی متأسفانه، بیشتر سالمندان فعالیت بدنی کافی ندارند. بسیاری از مردان و زنان سالمند، بیش از مقدار مورد نیاز، سدیم ( نمک) دریافت می کنند. در حالی که، کاهش نمک دریافتی می تواند به مقدار قابل توجهی از خطر فشارخون بالا بکاهد. دریافت کافی ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز می تواند از بروز مشکلاتی مانند کم خونی، افسردگی، پوکی استخوان و نقص حافظه جلوگیری نماید؛ به بهبودی بعد از جراحی و یا آسیب ها کمک کند و باعث تقویت استخوان ها و دندان ها شود. در بسیاری از سالمندان، کلسیم، اسید فولیک، ویتامین های 6B12 ،Bویتامین Dو C به مقدار کافی از طریق غذا دریافت نمی شود. بسیاری از سالمندان، به ویژه زنان سالمند، سبزی و میوه، غلات ، شیر و فرآورده های لبنی، گوشت و جانشینهای گوشت را به مقدار کافی دریافت نمی کنند.
در دوران سالمندی، اغلب میزان دریافت انرژی و پروتئین کاهش می یابد؛ در حالی که باید توجه داشت پروتئین برای ترمیم و حفظ بافت ها مورد نیاز است و میزان نیاز به آن، با افزایش سن بیش تر میشود. به عبارت دیگر، سالمندان به پروتئین بیش تر و با کیفیت بالاتری نیاز دارند. دریافت کم انرژی، پروتئین و ریزمغذی ها، خطر بیماری های مرتبط با تغذیه را افزایش می دهند. در هر سنی می توان روش تغذیه را تغییر داده، آن را بهبود بخشید. خوب غذاخوردن در هر سنی مهم است. ولی با افزایش سن، اهمیت بیشتری پیدا می کند. |
وضعیت تغذیه ای هر دوره ای متأثر از سنین قبل و اثرگذار بر سنین بعد خواهد بود. به همین علت، اثر نامطلوب سوءتغذیه درسنین قبل، به صورت تجمعی در دوره سالمندی آشکار می شود و از طرف دیگر، توانایی بدن برای مقابله با بیماری ها نیز در این دوره کاهش می یابد. |